Zielona herbata - jak przygotować?

Sposób przygotowania zielonej herbaty wpływa na jej aromat, smak i właściwości. Dowiedz się, jak należy ją parzyć, aby cieszyć się doskonałym naparem.

Parzenie zielonej herbaty

Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat, zieloną herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku, używając miękkiej wody – idealnie do tego nadaje się woda z systemu Bluewater Cleone Balance. Temperaturę wody należy dobrać, biorąc pod uwagę jej gatunek. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza.

 

Jak długo parzyć zieloną herbatę?

Krótkie parzenie (około 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.

Zielona herbata
Długość parzenia zielonej herbaty wpływa na właściwości naparu

Napar relaksujący czy pobudzający - ile razy parzyć zieloną herbatę?

Zielona herbata pozwala na dwu-, a nawet trzykrotne parzenie za każdym razem, uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie parzenie daje napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm (dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia).

 

Zielona herbata, której parzenie zostało przeprowadzone zgodnie z powyższym opisem, ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat.

54785 +

Zadowolonych klientów

100%

Pozytywnych opinii na Ceneo

100%

Pozytywnych opinii na Allegro

100%

Poleceń sklepu przez Klientów

Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa

Już od 199 zł

Kompleksowa usługa - ikona

Kompleksowa usługa

Wraz z montażem

Bezpieczne zakupy - ikona

Bezpieczne zakupy

Szyfrowanie SSL

Doświadczenie - ikona

Mamy doświadczenie

Ponad 20-letnie

Produkty premium - ikona

Produkty premium

Gwarancja jakości